Grzywacz Maciej

Maciej Grzywacz – (1969 Bydgoszcz) – gitarzysta, kompozytor, band-lider. Absolwent Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie (obecnie UMFC) oraz Hochschule für Musik w Monachium. Na swoim koncie ma 21 płyt w różnych składach, w tym 6 autorskich – m.in. “Connected” (2015) nagrana z udziałem muzyków skandynawskich; “Black Wine” z udziałem Yasushi Nakamury (db) i Clarence’a Penna (dr); “Fourth Dimension” z Maciejem Obarą, Michałem Barańskim i Łukaszem Żytą; “Things Never Done”, na której zagrał Avishai Cohen (tp) oraz “Forces Within” z udziałem Tylera Hornby (dr). Poza tym z zespołem (0-58) nagrał dwie płyty nominowane do Fryderyka. Koncertował ze Zbigniewem Namysłowskim, Jakobem Dinesenem, Adamem Pierończykiem, Jackiem Kochanem, Aleksandrą Tomaszewską, Wojciechem Staroniewiczem i Piotrem Lemańczykiem.

Prof. dr hab. Maciej Grzywacz, uhonorowany odznaką Gloria Artis, jest kierownikiem Katedry Jazzu i Muzyki Estradowej Akademii Muzycznej w Gdańsku i prowadzi tam klasę gitary jazzowej.

Dyskografia

Offshore – Maciej Grzywacz- Olo Walicki (2000);
Do dziesięciu – 0-58  (2001); Hand Made – Wojciech Staroniewicz (2002);
Słowa – Waldemar Chyliński (2002);
Nikt poza nami – Krystyna Stańko (2002);
Tryby – 0-58 (2003);
Rewizor –Leszek Możdżer (2003);
Follow the Soul – Piotr Lemańczyk (2003);
Freep – Piotr Lemańczyk (2005);
Things Never Done – Maciej Grzywacz (2006);
Forces Within – Maciej Grzywacz (2006);
Village Time – Piotr Lemańczyk (2007);
Fourth Dimension – Maciej Grzywacz (2009);
Black Wine – Maciej Grzywacz (2011);
Solo – Maciej Grzywacz (2013);
What Could They Possibly Want – ORGANization Of 3 (2013 – w przygotowaniu);
Aleksandra Tomaszewska with NDR Big Band (2014 – w przygotowaniu);
Connected – Maciej Grzywacz (2015);
Ad Shave – Adam Golicki (2015);
Love Songs – Leszek Kułakowski (2017);
Jazz Septet & String Orchestra – Szymon Sutor (2019)