Bożek Marcin

Marcin Bożek (1979 Kołobrzeg) – basista, improwizator, pedagog. Absolwent Wydziału Jazzu i Muzyki Rozrywkowej Akademii Muzycznej w Katowicach. Przez dekadę był etatowym basistą Teatru Muzycznego w Gdyni, a od 2007 roku współtworzy polską scenę muzyki improwizowanej. Założyciel i dyrygent Gdynia Improvisers Orchestra. Pracował z zespołami: Olbrzym i Kurdupel, Double Trouble, Jazz dla Dzieci, Cocotier, Pearl Session, Sobowojanek Quartet. Występuje też solo.

W 2021 roku otrzymał wyróżnienie na IV Festiwalu Improwizacji “Dzianie się” w Olsztynie (z Olbrzym i Kurdupel); Nagrodę Dyrektora Teatru Muzycznego w Gdyni (2011); w latach 2003 i 2004 był laureatem pierwszej nagrody Ogólnopolskiego Festiwalu Jazzowego w Sieradzu (z Pearl Session); w 2001 trzeciej nagrody Jazz Juniors w Krakowie z (Fakimozo Quintet); w latach 2000 i 2001 pierwszej nagrody Jastrzębskiego Festiwalu Kultury (z Sobowojanek Quartet) oraz, z tym samym zespołem, pierwszej nagrody Śląskiej Kuźni Talentów w Żorach (1999).

Dyskografia

KIO at Cricoteka – Cracow Improvisers Orchestra (2020),
Wide – François Carrier, Tomek Gadecki , Marcin Bożek, Michel Lambert ‎(2019),
Basssolo – Marcin Bożek (2018),
Aleatorycznie – Olbrzym i Kurdupel + Orkiestra Teatru Muzycznego w Gdyni (2016),
In Side Shout – Olbrzym i Kurdupel + Willi Hanne (2015),
Affair With Art – Mar-cin Bożek (2014),
Work – Olbrzym i Kurdupel (2014),
Six Philosophical Games – Ol-brzym i Kurdupel (2012);
Dzieci lubią jazz – jazz dla dzieci (2011),
Cocotier – Cocotier (2011),
Pogodnie zorientowani – Jazz dla dzieci (2010),
Frrrr…. – Olbrzym i Kurdupel (2008),
Ulica – Cocotier (2007),
Kundzia – Acoustic Travel Band (2005).